Goodness Co. Blog

Yemeklerden Sonra Tüketilen Kahvenin Sindirime Etkileri

Yemeklerden Sonra Tüketilen Kahvenin Sindirime Etkileri

Birçok kültürde yemek sonrası sindirimi desteklediğine inanılan bir çay, kahve veya alkollü içki tüketme alışkanlığı vardır. Dünya çapında popüler hale gelen bazı içecekler arasında İspanyol şarabı, İtalyan likörü, nane, rezene, Kuzey Afrika ve Orta Asya’ya ait bitki çayları da yer almaktadır.

Günümüzde kahve sağlık açısından tartışmalı bir içecek gibi görünse de kronik hastalıklara ve hatta mevsimsel alerjilere karşı koruyucu olan polifenolleri, mineralleri ve antioksidanları içermektedir. Ayrıca kahve içmek sağlıklı sindirimi desteklemeye yardımcı olmaktadır. Kahve içmek, mide ve bağırsak hareketliliğini iyileştirdiği gibi düzenli çalışmasını da desteklemektedir.

Bütün bunlarla beraber kahve herkesi farklı şekilde etkileyebilir, özellikle sindirim sistemi rahatsızlıklarına sahip olan kişileri göz önünde bulundurarak, bazı sindirim sistemlerinin yalnızca az miktarlarda kafeini tolere edebileceği veya hiç kafein alamayacağı Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından açıklanmıştır. Bazı insanların kahveyi diğerleri kadar sindirme yeteneğine sahip olmadığını, bunun da vücut üzerinde stres oluşturabileceğini, kaygıya, kalp çarpıntısına ve odaklanma yeteneğinin azalmasına neden olabileceği bilinmektedir.

Akşam Yemeklerinden Sonra Tüketilen Kahveler Hakkında Uzman Ne Diyor?

Gün boyu herhangi bir sorun yaşamadan kahve yudumlayabilen insanlardan biri olsanız bile hastalara genellikle öğlen 3'ten sonra kafein tüketmeyi bırakmaları tavsiye edilir ve kafeine duyarlı olanların tüketimi mümkün olan en kısa sürede azaltmaları önerilir.  

Çünkü akşamları kafeinli bir içecek içtikten sonra uykuya dalabilseniz bile, toplam uyku sürenizin, verimliliğinizin ve uyandıktan sonraki dinlenmenizin kötü etkilenebileceğini söylenmektedir.

Uyku Bozuklukları ve Araştırma Merkezi tarafından 2013 yılında yapılan bir araştırma, yatmadan altı saat önce az miktarda bir fincan kahve tüketmenin bile uyku süresini bir saat azaltabileceğini göstermektedir. Her gece içtiğiniz bir fincan kahvenin sindirime faydaları olsa da uyku kalitesi üzerindeki potansiyel etkisi kafein almanıza değmeyecektir.

Akşam ritüelinizi bir fincan kafeinsiz içecekle devam ettirebilir ve gecenin ilerleyen saatlerinde uyku kalitenizi riske atmadan sindirim sisteminizin iyi çalışmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Kahve yerine başka bir içecek önerisine açıksanız, akşamları rahatlatıcı bir alternatif olarak sindirime faydası olan zencefil çayı içmeyi deneyebilirsiniz. Bu antioksidan açısından zengin bitkinin iltihap önleyici etkileri olduğu gibi aynı zamanda bir parça bitter çikolata ile de mükemmel bir uyum sağlar.