Goodness Co. Blog

Kalp Sağlığını İyileştirmenin 5 Yolu

Kalp Sağlığını İyileştirmenin 5 Yolu

Kalp sağlığımızı iyileştirmek ve ona biraz daha fazla sevgi göstermek için yapabileceğimiz çok şey var, vücudunuzun en önemli kasını korumamız gerekiyor.

Her yıl yaklaşık dört kişiden biri kalp hastalığından ölüyor, aslında buna, kadınlar ve erkekler arasında bir numaralı ölüm nedeni de diyebiliriz. Korkunç ama bu, beslenme şekliniz, yaşam tarzınız ve zihinsel, duygusal, ruhsal sağlığınız söz konusu olduğunda ipleri elinize alamayacağınız anlamına gelmez.

Kalp Ne Yapar?

Kalbin en büyük sorumluluğu, dolaşım sistemi yoluyla tüm vücuda kan pompalamak, tüm dokularımıza oksijen, besin vermek ve herhangi bir atığı veya karbondioksiti vücudunuzdan uzaklaştırmaktır. Normal bir kalp atışı, vücudun sinoatriyal düğüm olarak bilinen, doğal kalp pili sayesinde kanın vücutta düzenli, kontrollü bir hızda pompalanması anlamına gelir.

Koroner hastalık olarak bilinen en yaygın kalp hastalığı türü, kalbin kan damarlarında bir bozukluktur. Bir arter tıkandığında ve kalbe giden oksijen ve besinleri kestiğinde ortaya çıkan kalp krizi riskini artırabilir.

Kalp Hastalığının Başlıca Nedenleri Nelerdir?

İki tür kalp hastalığı risk faktörü vardır: kontrol edemedikleriniz ve kontrol edebildikleriniz. İlki, ailede kalp hastalığı öyküsü varsa bu kadınlarda 55, erkeklerde 45 yaşından sonra risk taşımaya başlar.

Yaşam tarzınız ve kontrol edebildikleriniz açısından, kalp hastalığı riskinizi artıran birkaç şeye dikkat edin: sigara içmek, yüksek tansiyon, yüksek kan kolesterolü (yaşam tarzındaki en önemli üç risk faktörü), aşırı kilolu veya obez olmak, fiziksel hareketsizlik ve diyabet. Sağlıksız bir beslenme şekli (trans yağlar ve doymuş yağlar açısından yüksek yiyecekler yemek ve çok fazla tuz dahil) ve aşırı alkol alımı da kalp hastalığı riskinizi artırabilir.

Kalp Sağlığınızı Nasıl Korursunuz?

  1. Kalp Sağlığı İçin Sık Egzersiz Yapın

Son zamanlarda yapılan bir çalışma, ailenizde kalp hastalığı bulunsa bile egzersizin en iyi savunmanız olduğunu gösterdi. Araştırma tam olarak hangi tür egzersizin en iyi olduğunu veya ne kadar yapılması gerektiğini belirtmese de, kardiyovasküler zindeliğin (koşma, yürüme veya bisiklete binme gibi) yani her gün daha fazla fiziksel aktivitenin kalbinize yardım edeceğini belirtmiştir. Aslında, bu tür hareketlerin her biri kalp krizi ve felç riskinizi azaltacaktır. 

  1. Kalp Sağlığı İçin Bitki Bazlı Bir Beslenme Şeklini Uygulayın

Evet, yiyecek seçimleriniz kalbinizi etkileyebilir, bitki bazlı bir yemek planı izlemek kalp sağlığınızı korumanın en önemli adımıdır. Araştırmalar, ürün ağırlıklı bir diyetteki antioksidanların ve diğer bileşenlerin koroner arter hastalığına veya kalbin ana kan damarlarındaki hasara karşı koruduğunu gösteriyor.

Yine de ara sıra etin tadını çıkarabilirsiniz, fakat bitki bazlı bir yaşam tarzı için ana hedefiniz gün boyunca bol miktarda sebze ve meyvenin yanı sıra kepekli tahıllar, kabuklu yemişler ve baklagiller de tüketmek olmalıdır.

  1. Kalp Sağlığı İçin Daha Fazla Kuruyemiş Yiyin

Herhangi bir kuru yemiş kalp sağlığı için uygun görülse de, bilim insanları özellikle haftada iki veya daha fazla porsiyon yer fıstığı veya daha fazla ceviz yemeyi öneriyor. Bunu yapmanın kardiyovasküler hastalık riskinde %13 ila %19 azalma ve koroner kalp hastalığı riskinde %15 ila %23 azalma ile ilişkili olduğunu gösterdiler.

  1. Kalp Sağlığı İçin Biraz Kahve İçin

Sabahları bir fincan kafein yudumlamak size sadece uyanmak için bir adrenalin sarsıntısı vermez, aynı zamanda kalbinizi de koruyabilir.

Araştırmacılar, dört veya daha az fincan kahvenin, kan hücrelerinin içini kaplayan endotel hücrelerinin işlevini geliştirdiğini belirtti.

  1. Kalp Sağlığı İçin Günlük Meditasyon Yapın

Meditasyon ve farkındalık sadece zihninize değil bedeninize de yardımcı olacaktır. Bilim bunu, sadece 60 dakikalık meditasyonun kalp sağlığını iyileştirebileceğini küçük bir çalışmayla kanıtlıyor.