Daha sağlıklı bir ömür sürme yolunda vücudumuz için ideal olan beslenme ve besin çeşitlerini araştırıyor, her yeni gün yepyeni kavramlarla tanışıyoruz. Daha önceki yıllarda vejetaryen beslenme çeşidi ile henüz tanışırken artık günümüzde her geçen gün yeni bir beslenme çeşidini gerek medya kanallarından gerekse yakın çevremizden çokça duyar ve uygular olduk.
Yazımızın devamında onlardan sadece biri olup tartışmalardaki yerini koruyan vegan beslenme konusunu ele aldık. Siz de vegan protein kavramının ne olduğunu öğrenebilir, vegan beslenme nedir? Veganların protein ihtiyacı nasıl ve hangi besinlerden karşılanabilir? Hayvansal gıdalardan uzak durup yine de sağlıklı bir ömür mümkün müdür? gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.
Vegan Beslenme Nedir?
Öncelikle konuyu kökeninden alalım ve vegan beslenmenin ne olduğunu tanımlayalım. Vegan beslenme; bir diyet yöntemi olmasından ziyade bir yaşam biçimi ve felsefesi olarak tanımlanmaktadır. Hayvanların yaşama hakkı, hayvanların hiçbir anlamda sömürülmesine ortak olmamak gibi birçok etik, çevresel ve sağlıksal nedenler dolayısı ile benimsenmektedir. Bu beslenme şeklinde et, süt, yumurta, bal gibi aklınıza gelen hayvan kaynaklı hiçbir ürün tüketilmez.
Veganlar Protein İhtiyaçlarını Karşılayabilir mi?
İnsan vücudu sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için ihtiyaç duyduğu proteini kendi üretemediğinden hayvansal, bitkisel ya da çeşitli besin takviyeleri ile dışarıdan almak zorundadır. Ancak protein denince büyük bir çoğunluğun aklına sadece hayvansal gıdalar geldiğinden vegan beslenme şeklini benimseyenlerin hangi seçeneklerden protein aldıkları çokça düşünülen konular arasındadır. Vegan beslenme şekli yetersiz gibi görünse de doğru tercihler yapıldığı takdirde protein açısından oldukça zengin olabilmektedir. Hiçbir hayvansal gıda olmadan tamamen bitkisel kaynaklı olarak veganların yeterli miktarda kaliteli protein alması mümkündür.
Eğer siz de vegan beslenme şeklini benimsek istiyorsanız öncelikle bunun kademeli bir süreç olması gerektiğini unutmamalı ve hayvansal gıda alışkanlıklarınızdan yavaş yavaş vazgeçmelisiniz. Bu sayede hem vücudunuzu hem de zihninizi bu köklü değişime hazırlar, veganlığınızı kalıcı kılarsınız.
Vegan Proteinini Karşılamak İçin Hangi Besinler Tercih Edilmelidir?
Vücudun ihtiyacını karşılayabilecek kadar, kaliteli ve besleyici özellikte vegan proteinini bitkilerden elde etmek mümkündür.
Vegan beslenme şekline yöneliyor; ancak protein ihtiyacınızı nasıl karşılamanız gerektiğini bilmiyorsanız, yazımızın devamı size yardımcı olabilir.
İşte vegan protein elde edilebilen besinler.
Nohut
1 bardak nohutta yaklaşık 15 gram protein bulunur. Veganların protein ihtiyacını karşılayabilecek en leziz seçeneklerden biri olan nohut, kullanım şekilleriyle de oldukça geniştir. Nohut falafel, nohut salatası, nohut cipsi, nohut yemeği gibi birçok çeşit sayesinde keyifli ve sağlıklı bir tüketimi mümkündür.
Kara Fasulye
Yanlış okumadınız, “kuru” değil “kara” fasulye… Görünümü açısından alışık olmasak da lezzeti ve içeriği açısından tanıdık olduğumuz kara fasulyenin 1 bardak dolusunda yaklaşık 13 gram protein bulunmaktadır. Üstelik brownie, burger, ve sulu yemek gibi birçok yemek çeşidinde kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
Tofu
Vegan beslenme şeklinin âdeta direklerinden biri olan tofunun 100 gramında yaklaşık 8 gram protein bulunur. Soya fasulyesinden üretilen tofu; isteğe göre peynir olarak, limon ve yağ gezdirilip ekmek arasında tüketilebilir ya da salata ve yemekler içerisinde malzeme olarak kullanılabilir. Aynı zamanda yumuşak bir yapıya sahip olduğundan baharatlarla süslenip sos haline dönüştürülerek yemeklerin en faydalı dokunuşu olabilir.
Sebze Çeşitleri
Birçok sebze çeşidi, proteinin sadece hayvansal gıdalarda bulunmadığını ispatlar nitelikte bir içeriğe sahiptir. Avokado, brokoli, Brüksel lahanası, tatlı mısır, ıspanak, karalahana, kuşkonmaz gibi sebzelerden yeterli miktarda tüketerek vücudun ihtiyacı olan kaliteli proteine ulaşmak mümkündür.
Yeşil Mercimek
Bir bardak pişirilmiş yeşil mercimekte yaklaşık 9 gram protein bulunmaktadır. Bu içeriği sayesinde yeşil mercimek, vegan protein konusunda akla gelen ilk seçeneklerden biri olma özelliğini hak eder. Aynı zamanda lif, demir magnezyum ve özellikle et ürünlerinden alınabilen folik asit açısından da zengin olan yeşil mercimeği köfte haline getirebilir, salatasını ya da yemeğini hazırlayarak birçok farklı şekilde tüketebilirsiniz.
Chia Tohumu
Vegan proteinini nasıl elde edebilirim, sorusu aklınızı çokça karıştırıyorsa hayatınıza chia tohumunu bolca eklemekte fayda olabilir. 2 çay kaşığı chia tohumunda yaklaşık 4 gram protein bulunur. Chia tohumunu smoothie’lere, mısır gevreklerine, pudinglere katarak tüketebilir, böylece sağlıklı bir yaşama önemli bir adım atabilirsiniz.
Badem
1 bardak bademde yaklaşık 30 gram protein bulunur. Bu özelliği sayesinde badem, vegan proteinin önemli bir kısmını karşılamaya hazırdır. Bademi süt ve yoğurt haline getirerek, salatalara katarak ya da bütün haliyle keyifle tüketebilirsiniz. Aynı zamanda badem unu da hem protein açısından hem de glütensiz olma özelliğini taşıdığından oldukça idealdir.
Kabak Çekirdeği
Sıradaki vegan protein içeren besin, atıştırmayı çok sevenler için âdeta hediye niteliğinde. 1 bardak kabak çekirdeğinde yaklaşık 12 gram protein bulunur. Bu içeriğiyle vücudun protein ihtiyacını karşılama konusunda son derece başarılı bir seçenektir. Aynı zamanda ekmek, humus, kurabiye, kek gibi birçok yemek çeşidine eklenerek tüketme imkanı bulunduğundan geniş bir seçim hakkı tanır.