Goodness Co. Blog

Takviyeler: Kullanılmalı mı Kullanılmamalı mı?

Takviyeler: Kullanılmalı mı Kullanılmamalı mı?

Artık tüm eczanelerin takviye bölümleri var. Gitgide büyümeye devam da ediyorlar. Yeni markalar, yeni formüller, çocuk için, yetişkin için, 60 yaş üzeri gibi kategoriler bile mevcut.

Peki her kafadan bir ses çıkıyor... Bir doktor gereksiz derken diğer bir doktor muhakkak kullanılmalı diyor.

Ne yapmalı?

Aslında en sonunda bu kararı verecek kişi insanın kendisi. Genel bir kural yok. Ama şöyle bir gerçek var:

Bu devirde yediğimiz meyve, sebze ve hayvansal gıdalardan aldığımız besinler eskiye göre çok daha düşük kaliteli ve çok daha az. Organik gıdalar bile 50 sene öncesine göre çok daha az vitamin, mineral ve diğer farklı besin değerlerinden içeriyor. Dolayısıyla en sağlıklı beslenen kişi bile yediklerinden tam anlamıyla faydalanamıyor. Bu durumda takviyelerle bu açığı kapatmak bize göre gayet mantıklı.

 Diğer taraftan bir çoğumuz sabah akşam bir avuç dolusu hap ve kapsül almaktan hoşlanmayabiliyoruz haliyle. Bu sebeple hepimiz için en önemli olan takviyeleri sizlerle paylaşmaya karar verdik.

  1. C Vitamini – bağışıklık başta olmak üzere çok sayıda faydası var bedenimize ve fazlası vücuttan atılabiliyor.
  2. Omega 3 Balık Yağı – tüm kronik hastalıkların bazında kronik enflamasyon yatıyor ve enflamasyon yönetiminde en faydalı olan takviyelerden biri omega 3 asit yağları.
  3. Magnezyum – bedenimizde gelişen yüzlerce işlev için gerekli bir mineral.
  4. Glutation - Tüm antioksidanların büyük babası diyebiliriz bu takviye için. Bedeni hem iç hem de dış serbest radikallerden korumakla görevli.

Bu kısa listede kullanılması gerekenleri en minimumda tuttuk.  Buna ek olarak kan testi ile vitamin ve mineral seviyelerinizi kontrol ettirmenizi öneririz.

 

D vitamini eksikliği hem ruhsal hem bedensel rahatsızlıklara yol açabiliyor.

Çinko eksikliği bağışıklığı düşürerek özellikle zatürre gibi hastalıkların kapılmasını kolaylaştırıyor.

Selenyum hem bağışıklık hem tiroid hormonları için çok önemli.

B vitaminleri ise sinir sistemi başta olmak üzere birçok işlevin doğru şekilde yerine getirilmesi için şart.

Doktorunuza danışmadan tabii ki bilinçsizce takviye almak doğru değil. Ama kapsamlı bir kan testi ve biraz da bilgilenme ile kendi ihtiyaçlarınıza göre çok etkili bir takviye listesi oluşturmanız mümkün.