Goodness Co. Blog

Aralıklı Oruç… Ne, Neden, Nasıl?

Aralıklı Oruç… Ne, Neden, Nasıl?

Son senelerde aralıklı oruç (intermittent fasting), beslenme ve diyet dünyasını fazlasıyla meşgul ediyor. Çoğu zaman yeni çıkan diyetler popüler oluyor, bir süre sanki herkes o şekilde besleniyormuş gibi bir furya oluşuyor ama sonra başka ve daha yeni bir beslenme biçimi onun yerini alıyor. 

Diğer yandan, durum aralıklı oruç için farklı olacakmış gibi gözüküyor. İlk olarak aralıklı oruç klasik anlamda bir diyet değil, hatta diyet değil beslenme düzeni diyebiliriz. Belirli sürelerle oruç tutuyorsunuz ama su, şekersiz-sütsüz kahve ve çay serbest. Aralıklı oruç yapmanın birkaç farklı yöntemi var.

5:2 yönteminde haftanın 5 günü normal beslenip diğer iki günü ise günde 500-600 kaloriyi geçmemeye özen gösteriyorsunuz. Bu yöntemi seçtiğiniz taktirde Daily Ritual Bars hayatınızı kolaylaştıracak çünkü hem kaç kalori aldığınızı net olarak bileceksiniz, hem de sağlıklı, doğal ve faydalı gıdalar alarak süreci kolaylaştırmış olacaksınız.

İkinci bir metot olan 12:12 günü yarıya bölüyor. Bir yarısında öğünlerinizi yiyorsunuz, geriye kalan 12 saat orucunuzu tutuyorsunuz. Süreyi uzunlaştırarak oruç düzenini değiştirebilir, faydalarını arttırabiliyorsunuz. Buradan ise 14:10 (14 saat açlık, 10 saat beslenme penceresi), 16:8 (16 saat açlık 8 saat beslenme penceresi) veya 24 saat boyunca oruç tutmaya kadar ilerleyebiliyorsunuz.

 

Gelelim faydalarına.

Nede birdenbire dünyada milyonlarca kişi bile bile kendini aç bırakıyor dersiniz?

Çünkü aralıklı oruç yapmanın faydaları o kadar fazla ki sadece bu konu ile ilgili kitaplar var. Derinlemesine incelemek istediğiniz taktirde bu işin duayeni olarak bilinen Dr.Jason Fung ‘un kitaplarına bir göz atmanızı öneririm.

 

Faydalara geri dönelim.

İnsulin üzerindeki olumlu etkisi diyabet hastalarından kilo sorunu yaşayan herkese faydalı olan aralıklı oruç enerji kaynağımız olan mitokondrilerin yenilenmeleri ve hücre rejenerasyonuna katkıda bulunuyor. Hatta ciddi kronik hastalıkları olan kişilere doktor gözetimi altında uzun süreli oruçlar yaptırılıyor. İşin esasında aslında bedenimize destek olmak var…düzenli olarak ve bir süreliğine aç kaldığımız zaman vücudumuz kendi kendini iyileştiriyor, enerjisini onarıma ayırıyor ve bu da zaman içerisinde etkileyici sonuçlar elde etmemizi sağlıyor.

Zaman zaman aralıklı oruç yaparken orucu bozma saati geliyor ama siz yemek yiyebilecek bir yerde olmayabiliyorsunuz. İş yoğunluğu, çocuklar, ev derken program altüst olabiliyor.

 

Sonuç?

Yemek yiyebileceğiniz bir an geldiğinde, fazla açlıktan dolayı sağlıksız seçimler yapmak kolaylaşıyor. Daily Ritual Bars bu anlamda oldukça kullanışlı ve pratik bir çözüm üretiyor. Çantanızda taşıyabilir, saati geldiğinde nerede olursanız olun kimseyi rahatsız etmeden tüketebileceğiniz minik ama güçlü barlar bizimkiler.

 Aralıklı oruç yapıyor musunuz? Sizin için hangi metot daha uygun? Size iyi gelen yöntem her neyse, Daily Ritual Bar’lar ile aralıklı oruç sürecinizi kolaylaştırabilir ve başarı şansınızı fazlasıyla yükseltebilirsiniz.

 

Bon Apetit!