Sizi Uykuya Erkenden Götürecek 5 İpucu
Kimse uyku problemleriyle uğraşmak istemez.Tam bir gece uykusu almak, yalnızca ertesi sabah uyanık ve hazır olmanızı sağlamak için değil, aynı zamanda fiziksel ve zihinsel sağlığınız için de önemlidir.
Maalesef çoğu gece yeterince uyumak için mücadele ederiz. Uyku sorunları, kötü uyku alışkanlıkları veya hatta gündüz alışkanlıklarınız nedeniyle (evet, gün içinde yaptıklarınız gece nasıl uyuduğunuzu etkiler), uykuya dalamamak yaygın bir sorundur.
Düzenli Uyku Neden Önemlidir?
Uyurken, vücudunuz önemli fiziksel bir bakımdan geçer. REM uykusu (veya derin uyku) sırasında vücudunuz kalbinizi yeniden şarj eder, hasarlı hücreleri ve kan damarlarını iyileştirir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur.
Kaygıyı azaltırken daha üretken ve zihinsel olarak dengeli olmanızı da sağlayabilir. Böylece, iyi uyku alışkanlıkları edinmenin ve her gece iyi bir uyku çekmenin neden bu kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz.
Daha Erken Uyumanıza Yardımcı Olacak 5 İpucu
1. Yatma Zamanı Rutini Oluşturun
Planlanmış bir yatma vaktinizin olması, uyku sorunlarınızı çözmenin en kolay yollarından biridir.
Özellikle düzensiz saatlerde çalışıyorsanız bu maddeyi muhtelemen uygulamanız zor olacaktır. Ancak, öngörülebilir bir işiniz, düzenli bir okul programınız veya kendi takviminizi yönetme esnekliğiniz varsa, yatma vakti rutininizi planyabilirsiniz.
Uyku uzmanlarına göre buradaki genel önerme, uyku vakti olarak belirlediğiniz bir saati seçmek ve hafta sonları bile buna bağlı kalmaktır.
2. Elektronik Cihazlarınızdan Uzaklaşın
Elektronik cihazlardan uzaklaşmak, zihninizin stresi atmasına ve uykuya hazırlanmasına yardımcı olabilir. TV izlerken veya oyun oynarken rahatladığınızı düşünebilirsiniz, ancak aslında zihninizi meşgul ve aktif tutuyorsunuz ve kaliteli bir uyku çekmenize engel oluyorsunuz.
Geceleri uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, araştırmalar elektronik cihazların bu durumun sorumlusu olabileceğini gösteriyor. Çok sıkılsanız dahi, telefonunuza uzanma dürtüsüne karşı koyun. Elektronikten yayılan mavi ışık aslında melatonini durdurabilir ve vücudunuzun kolayca uykuya dalmasını engelleyebilir.
3. Çalar Saatinizi Bırakın
Gece saate bakmanın uykunuzu etkileme olasılığı yüksektir.
Hiç uyanıp saate baktığınız ve alarmınızın çalmasına sadece bir buçuk saat kaldığını fark ettiğiniz oldu mu? Bu bozulma, uyku döngünüze ve doğal sirkadiyen ritminize müdahale edebilir ve hatta bazı insanlar planlanandan daha erken uyandıkları için tekrar uykuya dalmaları da zorlaşabilir.
Saate bakmanın ve ne zaman uyanmanız gerektiğini düşünmenin sizi daha fazla endişelendirmesine izin vermeyin. Eğer telefonunuza bakmama konusunda kendinize güvenmiyorsanız fişi yataktan uzağa takın, böylece ona bakmak için ayağa kalkmanız gerekecek.
4. Yatmadan Dört Saat Önce Yiyin
Gece geç saatlerde yemek yemek sizi gerçekten uyanık tutabilir. Mide yiyecekleri sindirirken, vücudunuzun kapanma ve uyuma zamanının geldiğini anlaması daha zordur. Bunu önlemek için, son yemeğinizi yatmadan en az dört saat önce yemeniz önerilir.
Bu, yatma saatiniz 22:30 ise, vücudunuza sindirmesi için yeterli zaman verdiğinizden emin olmak için akşam yemeğini 18:00'de veya daha erken yemeniz gerektiği anlamına gelir. Ayrıca gece geç saatlerde atıştırma alışkanlığınızdan vazgeçmeniz gerekir, küçük bir atıştırmalık bile uyku döngünüzü etkileyebilir.
5. Uyku Zamanı Ritüelleri Oluşturun
Uyku sorunu yaşıyorsanız, düşünmeniz gereken ilk şeylerden biri de uyku vakti alışkanlıklarınızdır. Yatmadan hemen önce ne yapıyorsunuz?
Yatmadan önce bir rutin oluşturmak, vücudunuzun senkronize olmasına ve uykuya hazır olmasına gerçekten yardımcı olabilir. Her gece aynı şeyleri aynı sırayla yapmak, vücudunuzun uykuyu tahmin etmesine ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.
Ancak genel olarak, yatmadan önceki ritüelleriniz sade ve yatıştırıcı olmalıdır.
Yüzünüzü yıkamak, duş almak, banyo yapmak ve dişlerinizi fırçalamak bir rutine eklemek için standart bazı alışkanlıklardır. Hatta rutininizin başlangıcına sakinleştirici müzik dinlemek veya 15 dakika kitap okumak gibi sakinleştirici aktiviteler eklemek de isteyebilirsiniz. Sizi dinlendiren her türlü gevşeme tekniği işe yarayabilir.