Goodness Co. Blog

MAKARNANIN SAĞLIKLI ALTERNATİFLERİ

MAKARNANIN SAĞLIKLI ALTERNATİFLERİ

Beyaz İtalyan kreması sosu, çıtır çıtır köfteler ve sebzelerle kaplanmış lezzetli bir spagetti ağzınızı sulandırıyor, değil mi?  Beyaz makarna, tüm dünyada en sevilen ve en çok yenen bir İtalyan yemeğidir. Araştırmalar, Amerika'dan yapılan bir ankete yanıt verenlerin yaklaşık yüzde 62'sinin düzenli olarak makarna yediğini gösteriyor. Avrupa söz konusu olduğunda rakam daha da şaşırtıcı; %83'ü neredeyse her gün makarna tüketiyor.

Beyaz makarna bu kadar yaygın ve sık tüketildiği için sağlık üzerindeki etkilerini iyi bilmek gerekiyor. Beyaz makarnanın tadı nefis olsa da; pek fazla besin değerini içerisinde barındırmıyor ve rafine bir karbonhidrat olduğu için sağlığınız için pek tavsiye edilmiyor.

Peki beyaz makarna yemeyi nasıl bırakabilirsiniz ki? Bu kadar lezzetli yiyeceklerden vazgeçmek kolay değil elbette. Endişelenmeyin, burada beyaz makarnanın sağlıklı ve bir o kadar lezzetli alternatiflerinden bahsedeceğiz!

 1. Tam Buğday Makarnası

Beyaz makarna denilince akla ilk gelen tam buğdaydan yapılan makarnalardır. Normal makarnadan ayırt edilemeyecek bir tada sahiptir ve temeli tam buğday olduğu için lif içeren besin maddelerini koruyabilir. Bu da onu rafine muadillerine göre çok daha fazla tercih edilen bir seçenek haline getirir. Kalorisi düşük olmakla birlikte karbonhidratlar, protein, lif, demir, magnezyum ve çinkoyu içinde barındırır.

 2. Kahverengi Pirinç Makarnası

Eğer glüten intoleransınız varsa, sizin için kahverengi pirinç makarnası harika bir seçenek olacaktır. Hafif tadı ve çiğnenebilir dokusu nedeniyle beyaz makarnanın iyi bir alternatifi olarak kabul edilir. Onu sağlıklı yapan şey lif içeriğidir. Sadece bu da değil; ayrıca manganez, selenyum ve magnezyum gibi mikro besinlerden oluşur. Kahverengi pirinç makarnasının bir diğer sağlık yararı da antioksidanlar barındırmasıdır. Bu güçlü bileşikler, hücrelerdeki hasarla savaşır ve daha sağlıklı olmanızı desteklemeye yardımcı olur. Ayrıca diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi kronik durumların önlenmesine yardımcı oldukları bilinmektedir.

 3. Spiralize Makarna

Spiralize makarna, sebzeleri doğrayıp makarnaya dönüştürdüğünüz yeni bir trend! İstediğiniz herhangi bir sebzeyi bu tarif için deneyebilirsiniz. Örneğin kabak, patates, pancar vb. gibi sebzelerden harika makarnalar elde edebilirsiniz çünkü bu makarnalar, A vitamini, C vitamini, B vitaminleri ve potasyum gibi iyi besin değerlerine sahiptir.