Goodness Co. Blog

Kreatin Hakkında Bilinmeyenler

Kreatin Hakkında Bilinmeyenler

Kreatin, kaslarda ve beyinde doğal olarak bulunan bir amino asittir. Kas kasılması için enerji sağlar ve bunu glikoz ve glikojen de dahil olmak üzere diğer tüm bileşiklerden daha hızlı yapar. Bu, kreatini yoğun ve kuvvete dayalı egzersizler için ideal bir enerji kaynağı yapar.

Kreatin Takviyesinin Faydaları Nelerdir?

Fitness Performansını Artırır 

Her seviyeden profesyonel sporcunun veya fitness tutkununun kreatine ilgi duyduğunu görmüşsünüzdür, bunun nedeni kreatinin egzersiz performansını artırabilmesidir. Kreatin, egzersiz kapasitesini ve gücü artırmaya yardımcı olur. Kaslardaki enerjiyi yenileyerek, kişinin biraz daha koşmasına, biraz daha ağır kaldırmasına ve egzersizlerinden daha çok verim almasına yardımcı olur.

Kas Kütlesini ve Gücünü Artırır 

Egzersiz[SA2]  yaptığınızda, aslında kas liflerinizi parçalarsınız. Vücudunuz daha sonra onları onarır ve yeniden inşa eder, sizi eskisinden daha güçlü yapar. Elbette bunu yapmak için yeterli amino asit ve proteine sahip olmanız da gerekmektedir.

Kas İyileşmesini Hızlandırır

Kas onarımını hızlandırma ve yaralanma olasılığını azaltma yeteneği nedeniyle antrenman sonrası[SA3]  kas iyileşmesini hızlandırabilir. Cleveland Clinic'e göre bazı araştırmalar, kreatin takviyesi alan kişilerin, kreatin takviyesi almayanlara göre daha az kramp, dehidrasyon, kas gerginliği ve kas gerginliği yaşadığını gösteriyor.

Kreatinin Yan Etkileri Nelerdir?

Cleveland Clinic'e göre ABD Gıda ve İlaç İdaresi besin takviyelerini düzenlemese de, kreatinin sağlıklı yetişkinler tarafından alınması güvenli olarak kabul edilmiştir. Bununla birlikte, kreatin takviyesinin en yaygın yan etkisi, kilo alımına neden olan geçici su tutmasıdır. Bu kilo alımı, yağdan değil, kaslarınızdaki artan su içeriğinden kaynaklanmaktadır. Bazı insanlar ayrıca mide bulantısı hissedebilir veya ishal veya şişkinlik gibi mide sorunları yaşayabilir, ancak araştırmalar bu kreatin yan etkilerinin genellikle yanlış doz almaktan kaynaklandığını göstermektedir.

Kreatinin böbrek hastalığına neden olabileceğine dair bazı endişeler de var, ancak araştırmalar, günde 25 grama kadar güvenli dozlarda alındığında sağlıklı bireylerde böbrek hasarına yol açmadığını göstermektedir. Mayo Clinic'e göre, böbrek hastalığı, yüksek tansiyon veya karaciğer hastalığı olan kişiler kreatin almamalıdır.

Kreatin Ne Zaman ve Nasıl Kullanılmalıdır ?

Kreatini nasıl kullanacağınız, fitness hedeflerinize bağlıdır. Kreatin, günlük olarak alabileceğiniz bir takviyedir. Kreatini, zindelik hedeflerinize ulaşmaya yardımcı olmak için birkaç gün boyunca önerilen dozdan fazla[SA5]  kullanabilirsiniz. 

Antrenmandan önce alınması tavsiye edilse de düzenli bir şekilde kreatin kullanımı da istenilen sonuçları almanız için önemlidir. Bu nedenle kreatin kullanımınız için bir gün ve saat belirlemeniz gerekmektedir.

Genellikle profesyonel sporcular,sakatlanan veya kaslarını korumak isteyen sporcular için kreatin yüklemesi yapılabiliyor. Kreatin kullanımı Ulusal Spor Tıbbi Akademisi tarafından güvenli ve etkili kabul edilmektedir. Fakat kreatin kullanmaya başlamada önce bir beslenme uzmanına veya doktora danışmak şart.

Mayo Clinic'e göre, antrenmanınızdan önce, sonra ya da tamamen başka bir zamanda kreatin kullanabilirsiniz. Sadece kreatin tozunu herhangi bir kafeinli içeceğe eklemeyin çünkü kafein kreatinin vücudunuza olan etkisini azaltacaktır. Bunun yerine, kreatini protein içeceği, meyve suyu veya smoothie gibi başka bir içeceğe karıştırmayı tercih edebilirsiniz.