Goodness Co. Blog

Ketojenik Diyete Yeni Başlayanlar için Kılavuz

Ketojenik Diyete Yeni Başlayanlar için Kılavuz

Daha çok kilo verdiren, yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı bir diyet arıyorsanız Ketojenik diyet tam size göre olabilir. Ancak, kendi başınıza ketojenik diyet planı bulmak kolay bir şey değildir, özellikle de yağ oranı çok yüksek bir diyet uygulamak sizlere pek alışıldık gelmeyebilir. 

Yeni Başlayanlar İçin Ketojenik Diyete Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler ;

Keto diyetine başlamak söz konusu olduğunda, tüm uzmanların hemfikir olduğu bir şey var o da bir planınızın olması gerektiği. Ketojenik diyet konusunda uzmanlaşmış Julie Stefanski "Bir başlangıç tarihi belirleyin ve kilerinizi yeniden düzenleyin, yemek ve atıştırmalık seçeneklerini planlayarak, uygun yiyecekler ve diyet takviyeleri satın alarak hazırlanın" diyor.

Genellikle insanların Keto'ya bağlı kalmakta zorlanmasının en büyük nedeni, artık menülerinde ilginç yiyeceklere sahip olmamalarıdır.

Bu sebeple, yeni başlayanlar için Keto diyet planınızın iyi düşünüldüğünden emin olmanız özellikle önemlidir çünkü yiyecek seçenekleri oldukça sınırlı olabilir. Stefanski, doktorunuzla konuşmanızı ve vücudunuzun enerjiyi metabolize etme şeklini tamamen değiştiren bir diyete başlayacağınızı onunla paylaşmanızı önerir.

Ketojenik diyete başlamadan önce, kolesterol, D vitamini ve diğer sağlık göstergeleri gibi şeyler için kan tahlili seviyelerinizi kontrol ettirmelisiniz. Bunun nedeni, bazı insanlar için uzun süreli bir Keto diyetinin belirli beslenme eksikliklerine ve hatta yüksek kolesterole neden olabilmesidir.

Ketojenik Diyette Ne Yenir?

Eat Dirt'in yazarı Josh Axe, "Ketojenik diyetin en büyük faydalarından biri, diğer diyetlerde olduğu gibi kalorilerinizi titizlikle takip etmenize gerek olmamasıdır, yağ ve proteinle doyduğunuz için, gün boyu kendinizi tok ve enerjik hissetmeniz daha mümkündür, bu da doğal olarak daha az yemenize neden olur." diyor.

Bu, bir Keto yemek planında yiyecek takibinin tavsiye edilmediği anlamına gelmez. Axe, "Bazı insanlar kalori saymayı daha dikkatli olmak ve ne yediklerinin farkında olmak için yararlı bir araç olarak görebilir ancak Ketojenik diyette gerekli değildir" diyor. Dolayısıyla, özellikle kilo vermeye çalışmıyorsanız, belirli bir kalori hedefine ulaşma konusunda çok fazla strese girmenize gerek yok.  

Yeni başlayanlar bir Keto diyet planı uygularken ne sıklıkta yemek yiyecekleri de kişisel tercihlerine bağlıdır. Çoğu insan için, aralarında birkaç sağlıklı Keto aperatifiyle günde üç ila dört öğün yemek önerilir. Bu, enerji dolu ve tatmin olmuş hissetmenizi sağlamak için gün boyu iyi bir protein ve yağ karışımı almanızı sağlar. Bununla birlikte, insanları vücutlarını dinlemeye ve gerçekten acıktıklarında uyum sağlamaya teşvik eder. Ayrıca güne yayılmış beş ila altı öğünde daha küçük porsiyonlar yerseniz daha iyi hissederseniz.

Son olarak, gün içerisinde aktifseniz, bunu hesaba katarak yeme programınızda bazı düzenlemeler yapmanız gerekebilir. İlk bir ila iki hafta boyunca, egzersiz yükünüzü geçici olarak azaltmak, vücudunuz ketosisde olmaya alışırken yardımcı olabilir. Ayrıca yoğun bir egzersiz programı olanlar için karbonhidrat döngüsü de iyi bir seçenek olabilir. Karbonhidrat döngüsü, temel olarak, egzersiz yaptığınız günlerde, ideal olarak haftada sadece iki ila üç gün, karbonhidrat alımınızı artıracağınız anlamına gelir. Düşük karbonhidratlı günler günde yaklaşık 20 ila 30 gram net karbonhidrat olabilirken, yüksek karbonhidratlı günler 100 grama kadar çıkabilir, ancak bedeninize ve aktivite seviyenize göre değişebilir.

Ketojenik Beslenmeye Örnek Gıdalar

  • Ispanak
  • Mantar
  • Tam yağlı süt
  • Yoğurt
  • Ekşi krema
  • Ahududu
  • Chia tohumu
  • Ceviz
  • Tavuk
  • Peynir
  • Domates sosu gibi Ketojenik diyet uygularken rahatlıkla tüketebileceğiniz besinlerden bazılarıdır.