Goodness Co. Blog

Hamilelikte Yeterince Yiyip Yemediğimi Nasıl Anlarım?

Hamilelikte Yeterince Yiyip Yemediğimi Nasıl Anlarım?

Vücudunuzun hamilelik sırasında yeterince yemediğinizi size iletmek için kullanacağı belirti ve semptomlar nelerdir, bakalım…

İlk üç aylık dönemin mide bulantısından rastgele kaçınmalara ve yeni beslenme yönergelerine kadar, yemek ve hamilelik söz konusu olduğunda dikkate alınması gereken çok şey var. Tüm bunlara ek olarak, daha fazla yemeniz gerektiğini öğrendiniz. Biraz bunalmış hissetmeniz tamamen anlaşılır bir durum!

HAMİLELİĞİNİZ SİZİN GİBİ EŞSİZDİR

Her şeyden önce, sağlık ekibinizin tüm hamilelik ihtiyaçlarınız için bir numaralı kaynağınız olduğunu belirterek her kadının hamileliği tamamen bireyseldir. Bu nedenle beslenmeyle ilgili çıkarımlar, belirtiler ve semptomlar da bireyseldir.

Diyetinizde herhangi bir önemli değişiklik veya ayarlama yapmadan önce doktorunuza ve kayıtlı diyetisyeninize danışmalısınız. Ek olarak, fark edebileceğiniz herhangi bir düzensiz belirti veya semptomu onlara bildirdiğinizden emin olmalısınız. Aşağıda sunulan bilgiler, komplikasyonsuz bir tekil gebelik için olanları kapsamaktadır.

NE KADAR YETERLİ?

Hamilelik sırasında yeterince yiyip yemediğinizi tartışmadan önce, "yeterli"nin tam olarak ne olduğunu tanımlamanız önemlidir.

Şaşırtıcı bir şekilde, hamileliğin ilk üç ayı herhangi bir ek kalori alımı gerektirmez. Bu nedenle, sağlık ekibinizden aksini duymadığınız sürece her zamanki alımınıza bağlı kalın! Enerji artışının gerçekten gerçekleşmeye başladığı ikinci ve üçüncü trimesterlerdir.

Genel olarak konuşursak, ikinci trimesterde günde yaklaşık 340 kalori ve üçüncü trimesterde günde yaklaşık 450 kalorilik bir artış önerilir. Belirli önerilerde bulunmadan önce fiziksel aktivite seviyeleri ve kişisel ihtiyaçlar da dikkate alınmalıdır.

HAMİLELİK SIRASINDA YETERİNCE YEMİYOR OLDUĞUNUZA DAİR 3 İŞARET

Bebeğinizin hamileliğiniz boyunca gelişmesi ve büyümesi için yukarıda belirtildiği gibi yeterli miktarda alınması hayati önem taşır. Aşağıda, vücudunuzun yeterince yemediğinizi size ileteceği yaygın yollardan bazıları verilmiştir.

Yetersiz Kilo Alımı

Hamileliğiniz boyunca doktorunuz kilo alımı konusunu sizinle görüşecektir. Size sağlıklı bir hamilelik geçirmek için kilo alımının beklenmesi gerektiğini söyleyeceklerdir.

Bebeğin gerçek ağırlığına ek olarak, ağırlıktaki bu artış aşağıdaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır:

·      Annenin plasentası (aslında anne ve bebek arasındaki "bekçi", tüm besinler buradan bebeğe geçer)

·      Amniyotik sıvı (bebeği çevreleyen sıvı)

·      Ek yağ depoları

·      Artan kan hacmi       

Rahim ve meme büyüklüğünün tümü hamilelik sırasında kazanılan toplam ağırlık miktarına katkıda bulunur. 

Tüm bunlar göz önünde bulundurularak kadınların yaklaşık 25-35 kilo almaları önerilir. Yine de hamilelik öncesi kilonuzun, sizin için ne kadar kilo almanız beklendiğinin veya tavsiye edildiğinin en büyük göstergesi olduğunu unutmamak önemlidir. 

Vücudun bu değişiklikleri yaratabilmesi, uygun miktarda kilo alabilmesi ve bebeğe mutlu bir yuva kurabilmesi için, besinler yoluyla yeterli miktarda besine kolayca ulaşılabilmesi gerekir.

Yeterince kilo almadığınızı fark ederseniz, bu hamilelik sırasında yeterince yemediğinizin bir işareti olabilir.

Baş dönmesi veya Hafif Uyuşukluk

Hamile olsak da olmasak da baş dönmesinin en yaygın nedenlerinden biri düşük kan şekeridir. Dengeli şeker seviyelerini korumak için kan dolaşımında yeterli glikoz veya şeker olmadığında düşük kan şekeri oluşur. Dengeli şeker seviyeleri, bize tutarlı ve sürekli enerji sağlayan şeydir. Yani bunlar düştüğünde, biraz baş dönmesi, uyuşukluk veya zayıflık hissedebiliriz.

Kan şekerimizi dengede tutabilmek için yeterli besinleri tüketmemiz gerekir. Hamileliğinizin bir sonucu olarak yeni besin gereksinimlerine alışırken, zaman zaman biraz baş dönmesi hissediyorsanız, bu yeterince yemediğinizin bir işareti olabilir.

Aralıksız Açlık

Yeterince yemediğinizin bir başka yaygın işareti de her zaman aç olmanızdır. 

Açlık ipuçlarımız, vücudun bize daha fazla enerjiye ihtiyacımız olduğunu iletme şeklidir. Hamileliğin bir sonucu olarak enerji ihtiyaçlarımız değiştiğinde, açlık ipuçlarımız da onlarla birlikte değişir. Daha sık ve biraz daha fazla aç hissederiz.

Burada, istek ve açlık ipuçlarının biraz farklı olduğunu not etmek önemlidir. Bir şeyin tadına can atıyor olsak da bu, fiziksel olarak aç olduğumuz anlamına gelmez. Bu yüzden, aç değilseniz, sadece çılgınca bir yeme isteği duyuyorsanız endişelenmeyin!

Her gün aşırı açlık hissediyorsanız, hamilelik sırasında yeterince yemiyor olabilirsiniz. Doymuş, memnun ve tok hissetmeye başlayana kadar porsiyon boyutlarınızı ve öğünlerinizin sıklığını artırmaya başlayın. 

HAMİLELİK SIRASINDA YETERİNCE YEMİYORSANIZ NE YAPMALISINIZ? 

Gününüze ek bir veya iki atıştırmalık ekleyin veya yemek sırasında porsiyon boyutlarınızı biraz artırın.

Ek olarak, güncel tutmak için sağlık ekibinizle her zaman temasa geçtiğinizden emin olun. Size ve ihtiyaçlarınıza özel olarak uyarlanmış önerilerde bulunabileceklerdir.