Fazla kilolar kendini göstermeye başladığında bir çıkış yolu olarak diyet programları araştırmaya başlarız. Oysa odaklanmamız gereken asıl nokta, sadece kilo vermeyi sağlayan bir diyete değil; vücudumuzun ve zihnimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir yaşam şekline ihtiyaç duymamızdır. Çünkü diyet, belirli bir süre devam ederken yaşam şeklinin bir ömür boyunca sürdürülebilmesi ve daima sağlık vermesi, altı çizilesi bir gerçektir.
Şimdi, bu fikri destekleyen bir çalışma olan SWIFT’in sonuçlarını inceleyeceğiz.
SWIFT çalışması; fazla kilolu 250 kişiden Akdeniz diyeti, paleo diyeti ve aralıklı oruç diyetlerinden birini uygulamaları için seçmelerini istedi ve onları takibe aldı. Katılımcılar; kendi seçtikleri diyetler, farklı uygulama ve takip yöntemleriyle değişim yolculuğuna koyuldular. American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir yan çalışma, 12 ay sonra bu uygulamanın sonuçlarını inceledi. Daha sonra neler mi oldu? İşte, elde edilen veriler:
- Katılımcılar; Paleo diyetine %35, Akdeniz diyetine %57 ve Aralıklı oruç diyetine %54 oranında bağlı kalmayı başardı. Görülen oydu ki; bazı diyetlere bağlı kalmak diğerlerine göre daha kolay oldu.
- Tüm katılımcılar, diyetlerine tamamıyla sadık kalamasa bile 1 ile 3 kilo arasında hafiflemeyi başardı.
- Bazı diyetler, diğerlerine göre daha faydalı oldu. Akdeniz ve aralıklı oruç diyeti grubundakiler kan basıncında sağlıklı düşüşler yaşarken sadece Akdeniz diyeti grubundakiler de kan şekerinde sağlıklı düşüşler yaşadı.
- Çalışmanın mükemmel olduğu söylenemese de katılımcıların kendi diyetlerini kendilerinin seçmesi, teoride sadakatlerini arttıran bir adım oldu.
İdeal Beslenme Kilo Vermekten Daha Fazla Faydalar İçermelidir
SWIFT çalışmasında incelenen üç popüler diyet hakkında da öğrenilecek, şaşırtan çok bilgi vardı. İşte, onlardan bazıları:
- Akdeniz diyeti; kilo verdirmenin yanı sıra diyabet, yüksek tansiyon, kalp, demans, kanser gibi hastalıkların riskini düşürerek en iyi sonuç veren diyet yaklaşımlarından biridir. Diyet sonunda düşen kan basınçları ve kan şekerleri bunu destekler.
- Aralıklı oruç, bireysel tercihlere göre şekillenebildiği için günlük yaşama uyum göstermesi en kolay diyet şeklidir. Hem sezgisel hem fizyolojik olarak mantıklıdır. Kilo vermenin yanı sıra sağlık değerlerinin tümüne ve metabolizmanın çalışmasına olumlu yansır.
- Paleo diyeti, içlerinde en az başarı sağlayan diyet çeşidi olmuştur. Tahılları yok sayıp yerine hayvansal ürünleri koyan bu diyet yaklaşımın takibi pek mümkün olamamıştır. Aynı zamanda ekonomik yönden daha zorlayıcı olduğunu ve kişinin kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırdığını söylemek de mümkündür.
Diyet Değil Yaşam Şekli Olabilecek Programları Önemseyin
SWIFT çalışmasından çıkarılması gereken en iyi sonuç ise hiç şüphesiz; sadece kilo vermeye dayalı diyet diye bir şey yoktu. Bunun yerine yaşam şekli haline getirilebilecek bir beslenme yaklaşımını benimsemek önemliydi. Bu yolda en ideal tercihlerden birinin de bitki temelli Akdeniz diyeti ve aralıklı orucun harmanlandığı bir beslenme şekli olduğunu söylemek mümkündü.