Goodness Co. Blog

Beslenmenize ve Uykunuza İyi Gelecek: Sirkadiyen Diyet

Beslenmenize ve Uykunuza İyi Gelecek: Sirkadiyen Diyet

Günümüzde dijital dünyayla artan ekran süresi, zorlu geçen iş yaşantısı, uzayan trafikler gibi birçok sebep; günlük rutin oluşturmamızı maalesef ki engelliyor. Uyumamız gereken saatlerde uyuyamıyor, yemek yememiz gereken saatlerde yiyemiyoruz. Bu durum da birçok problemi beraberinde getiriyor; çünkü uzmanlara göre organlarımız “Suprakiazmatik Çekirdek” isminde bir ana saat tarafından yönetiliyor ve biyolojik süreçlerimiz de sirkadiyen ritimlere bağlı. Aydınlıkken uyanık, karanlıkken uykulu hissetmemizi sağlayan bu ritimlere uyum göstermek; sağlıklı bir yaşamın anahtarı. Sirkadiyen diyet de vücut ritimlerimize uyan bir beslenme şekli. Ruh ve beden sağlığına birçok olumlu katkı sağlayan sirkadiyen diyet hakkında tüm detayları yazımızın devamında bulabilir, hayatınıza yeni bir yön vermek için harekete geçebilirsiniz. Keyifli okumalar!

Sirkadiyen Diyet Nedir, Nasıl Yapılır?

Aralıklı orucun bir başka şekli gibi de görülen sirkadiyen diyetin ne olduğunu bilmeyenler için Naturopathic Nutrition Coach ve eatnourishandglow.com'un kurucusu Jessica Shand, “Sirkadiyen diyet ya da vücut saati diyeti, vücudun iç saatiyle senkronize çalışarak zaman kısıtlamalı bir beslenme metodudur.” şeklinde açıklıyor. Kısaca sirkadiyen diyette gündüz saatlerinde yemek, gece saatlerinde oruç tutmak esastır. Aynı zamanda gündüz daha büyük öğünler, gün sonunda daha az porsiyonlar tüketme gibi küçük kurallarla kişiye büyük avantajlar sağlanması amaçlanır.

Sirkadiyen Diyet Faydaları Nelerdir?

Sirkadiyen diyet hakkında akla gelen ilk sorulardan biri, faydalarının neler olduğudur. Uzmanlarca önerilen bu diyetin faydalarına yine uzmanların cevaplarıyla değinelim.
Sirkadiyen diyetin faydaları için Egzersiz Bilimcisi ve Club 51'in kurucusu Jon Denoris; "Sağlık, zayıflama, daha iyi bağırsak işlevi, azalan açlık ve daha iyi uyku." diyor. 
Beslenme Uzmanı Kim Pearson; "Hücre onarımı, stres ve inflamasyonun azaltılması, genç kalma ve ciddi hastalıklardan korunma." diyor. 
Ayurveda uygulayıcısı ve Pukka Herbs Bitkisel Eğitim Başkanı Jo Webber; “Sindirim sistemindeki temizlik dalgası, ancak yiyeceğin olmadığı saatlerde aktive olabilir. Bu açıdan gün içinde öğünler arasında yaklaşık 4-5 saat, geceleri ise yaklaşık 12 saatlik bir boşluk bırakmak gerekir. Dolayısıyla sirkadiyen diyet, bağırsak işlevlerine doğrudan hizmet eder.” diyor.  

Neden Faydalıdır?

“Sirkadiyen diyet, nasıl oluyor da vücut için böylesine faydalı olabiliyor?” diye sorabilirsiniz; cevabı burada…
Yapılan birçok araştırma, insülin salınımının günün ilk yarısında daha iyi olduğunu gösteriyor. Buna bağlı olarak düzenlenen bir beslenme de vücudun yükünü azaltıyor, vücudun geceleri sindirimle uğraşması yerine kendini onarmasına imkân tanıyor. Böylelikle sağlık yönünden iyileşmeler sağlıyor.

Sirkadiyen Ritim Hayat Ritiminiz Olsun!

Sirkadiyen diyet; aslında diyetin çok ötesinde, hayatınızın ritimini belirleyen bir yaşam şeklidir. Siz de hayatınızda radikal bir değişim için sirkadiyen ritimle tanışabilir, sağlığınızı iyileştirebilirsiniz. Peki nasıl? Cevaplar burada…

  • Gün Doğumunu Yakalayın!

Jon Denoris; "Sabah ilk iş olarak, mavi ışık içeren doğal gün ışığını yakalayın.” diyor. Böylece stresten uzaklaşmakla başlayın.

  • Uyku Saatinizi Netleştirin!

Jon Denoris; "Hafta sonları bile mümkün olduğunca uyanmak ve yatmak için aynı saati ayarlayın." diyor. Böylece daha kaliteli bir uyku uyumakla başlayın.

  • Sindirim Sürecini Destekleyin!

Jo Webber; " Yemeğinizi iyi çiğneyin, sindirim ağızda başlar" diyor. Böylece sindirim sisteminizin işini kolaylaştırarak kilo almanızı önleyim.