Son zamanlarda sık duyar olduğumuz aralıklı oruç, yaşam şekli haline getirilebilen ve kilo yönetiminin yanı sıra sağlık değerlerine olumlu yansıyabilen beslenme şekillerinden biridir. Sağlıklı bir beslenme şekline uymak isteyenlerin ilgi odağı haline gelen aralıklı orucun aslında ne olduğunu, nasıl yapılması gerektiğini ve en önemlisi güvenli bir yöntem olup olmadığını yazımızın devamından öğrenebilirsiniz.
Aralıklı Oruç Nedir?
Aralıklı oruç, en özet haliyle yediklerinizle değil ne zaman yediğinizle ilgilenen bir beslenme planıdır. Bu planda; ihtiyaç olan yiyecek miktarının günün belirli bir zaman diliminde tüketilmesi ve bu zamanın dışında şekersiz içecek ve su dışında hiçbir yiyeceğin tüketilmemesi en önemli kuraldır.
Uzun Yıllara Dayanır
Aralıklı oruç, ülkemizde yeni yeni duyulmaya başlansa da dünya üzerinde birçok kişi tarafından uzun yıllardır uygulanmaktadır. Sinir Bilimci Mark Mattson da 25 yıldır aralıklı oruç tutanlardan biridir. Mattson; vücudumuzun saatlerce, hatta birkaç gün veya daha uzun süre yiyeceksiz kalabilecek şekilde evrimleştiğini belirterek aralıklı oruç ile ne kadar uyumlu olduğumuzu vurgular.
Nasıl Çalışır?
Birçok insan, aralıklı oruç tutarak sağlıklı kalmayı ve kilo kaybetmeyi başarıyor. Peki, aralıklı oruç nasıl çalışıyor?
Aralıklı oruç, son öğünde tüketilen kaloriler ile vücudun yağ yakmaya başladığı süreyi uzatarak çalışır. M. Mattson; “Yiyeceksiz saatler sonrasında vücut şeker depolarını tüketir ve yağ yakmaya başlar.” sözleriyle özetlediği bu süreci “Metabolik değişim” olarak adlandırıyor. Araştırma sonuçlarına da dayanarak vücudun bu değişime en fazla 2-3 haftada alışabileceğini söylüyor.
Dilediğiniz Planı Seçebilirsiniz
Aralıklı orucun en büyük avantajı, size uyan bir program seçebilmenizdir. İster her gün sekiz saatlik bir yeme süreci seçip kalan 16 saatte oruç tutabilirsiniz ister haftada iki gün, günde yalnızca bir öğün yemeyi tercih edebilirsiniz. İsterseniz de 5:2 yaklaşımıyla haftada 5 gün düzenli yiyip diğer peş peşe olmayan iki gün boyunca 500-600 kalori sınırında beslenebilirsiniz.
Aralıklı Oruçta Neler Yenilebilir?
Aralıklı oruç her ne kadar ne yediğinizle ilgilenmiyor gibi dursa da her diyet gibi aslında daima sağlıklı yiyeceklere yönelmenizi ister. Yüksek kalorili, kızartma gibi yiyecekler tükettiğinizde kilo vermenin ne kadar zorlaşacağını unutmamanız gerekir. Bunun yerine bitki ağırlıklı, kepekli tahıllar, sağlıklı yağlar ve yağsız proteinler içeren yiyeceklerle sürdürdüğünüz aralıklı oruçla siz de başarıya ulaşabilirsiniz.
Aralıklı Oruç Ne Gibi Faydalar Sunar?
Aralıklı orucun metabolizmayı olumlu yönünde değiştirmekten, hastalık risklerini azaltmaya kadar birçok olumlu etkisi mevcuttur. İşte, onlardan bazıları:
- Hafızayı güçlendirir, düşünme becerisini iyileştirir.
- Kan basıncını düşürerek kalp hastalıkları riskini azaltır.
- Kas kütlesinin korunmasını sağlayarak kilo verdirir.
- Sık görülen obezite ve kronik diyabetten korur.
Aralıklı Oruç Kimlere Uygun Değildir?
Aralıklı oruç, en yaygın beslenme şekillerinden biri haline gelmiştir. Peki, gerçekten herkesin uygulayabileceği bir program mıdır? Aralıklı oruç, her insana farklı etkilerde bulunarak farklı semptomlara neden olabilir. İşte, aralıklı orucu uygulamasının önerilmediği bazı gruplar:
- 18 yaş altındaki çocuklar ve gençler
- Hamilelik veya emzirme döneminde olanlar
- Diyabet veya kan şekeri problemi olanlar
- Yeme bozukluğu olanlar
Hayatınızı yeni bir düzenle buluşturmak ve yenilenmek istiyorsanız daha fazla geç kalmayın! Siz de doktorunuza danıştıktan sonra aralıklı oruç metodunu uygulamaya başlayabilirsiniz.