Goodness Co. Blog

Elma Sirkesinin Sağlığa 3 Faydası

Elma Sirkesinin Sağlığa 3 Faydası

Elma sirkesi, fermente edilmiş elma suyudur. Bunun anlamı, elmada doğal olarak bulunan elma suyunu fermente eden ve meyve suyundaki şekeri alkole dönüştüren mayaya maya eklenmesidir. Bu alkol, meyve suyunda da bulunan iyi huylu bakteriler tarafından hızla asetik aside dönüşür. Bu bakteri ve maya kombinasyonuna “sirke anası” denir.

Elma sirkesinin etken maddesi asetik asittir. AKA, ACV tüketmenin bir sonucu olarak elde edebileceğiniz sağlık yararlarının çoğundan asetik asit sorumludur. 

Elma Sirkesi Formları

Market raflarında gördüğünüz tüm elma sirkelerinin aynı olmadığını unutmamak gerekir. Bazıları "sirke anası" içerdiklerini iddia edebilir, ancak elma sirkesini ısıtıp ardından "sirke anasını" tekrar ekleyen işleme yöntemleri kullanabilir veya bazıları bu yararlı bileşenleri gerçekten içeriğinde bulundurmayabilir.

1.     Sağlıklı Kan Şekeri Düzeylerini Destekler

Elma sirkesinin en çok desteklenen sağlık faydalarından biri, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olmasıdır.

Örneğin araştırmalar, yatmadan önce elma sirkesi tüketmenin sabahları daha düşük kan şekeri seviyelerine yol açtığını göstermiştir. Bu,  elma sirkesinin iyi kontrol edilen tip 2 diyabetli yetişkinlerde bile gözlenen bir faydasıdır.

Ek olarak, nişastalı karbonhidratların (ekmek, meyve, yulaf ezmesi, vb.) yanında elma sirkesi alımının kan şekeri düzeylerini düşürmeye ve yemek tamamlandıktan sonra tokluğu artırmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

2.     Sağlıklı Kiloyu Destekler

Elma sirkesinin sağlık yararları arasında, iştahı kontrol ederek ve kilo alımını azaltarak dengeli bir kiloyu teşvik etmek yer alır.

3.     Sağlıklı Kolesterol Düzeylerini Destekler

Elma sirkesi kolesterol ve trigliserit seviyesini düzenlemeye yardımcı olabilir.

Elma sirkesinin bir başka sağlığa faydası da zamanla kolesterol seviyelerini düşürme yeteneğidir. Düzenli ve tutarlı bir şekilde tüketildiğinde, araştırmalar bu laboratuvar değerlerinde önemli bir düşüşün sonucu olduğunu göstermiştir.

Elma Sirkesini Kimler Kullanmalı?

Her şeyden önce, yukarıda belirtilen sağlık sorunlarından herhangi birine sahip biriyseniz, rutininize elma sirkesi eklemekten zarar gelmez!

Tip 2 diyabetiniz, yüksek kan şekeriniz, yüksek kolesterol seviyeniz varsa veya dengeli kilonuzu bulmaya çalışıyorsanız, elma sirkesi diyetinize harika bir katkı olabilir.