Goodness Co. Blog

Yaşınız İlerlerken Kalsiyum İhtiyaçlarınıza Kulak Verin

Yaşınız İlerlerken Kalsiyum İhtiyaçlarınıza Kulak Verin

Çocukluğumuzdan beri süt içmemizin kemik gelişimimiz açısından büyük önem taşıdığı bizlere sürekli hatırlatıldı. Ancak vücudumuza yeterince kalsiyum almanın, her sabah bir bardak süt içmekten biraz daha incelikli bir durum olduğunu şimdilerde daha iyi öğreniyoruz.

  1. yüzyılın sessiz hastalığı olarak bilinen, menopoz sonrası kadınlarda ve yaşı ilerlermiş olan erkeklerde sıklıkla görünen osteoporoz ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklar söz konusu olduğunda, kalsiyumdan söz etmek kaçınılmaz oluyor.

Doktorlara göre yaşlandıkça kalsiyum ihtiyaçlarınız nasıl değişir? 

Kalsiyum, genellikle güçlü kemikler ve dişlerle ilişkilendirilirken, aynı zamanda genel sağlık için hayati önem taşıyan temel bir mineral ve elektrolittir. Kalsiyum aynı zamanda sinir işleyişini, kas kasılmalarını, kan pıhtılaşmasını ve hatta düzenli bir kalp atışını sürdürmek için hayati bir mineraldir. Hidrasyon seviyeleri gibi, vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum miktarı da yaşamınız boyunca alçalma eğilimindedir.

Ancak insanlar ileri yetişkinliğe eriştikçe benzer değişiklikler yeniden meydana gelmeye başlar. Menopoz nedeniyle 50 yaşından sonra kadınlarda ve 70 yaşından sonra erkeklerde kemik gücünü korumak ve osteoporoz ve sonrasında oluşacak yaralanma riskini azaltmak için kalsiyum gereksinimleri yeniden artmaya başlar.

Bu, kalsiyum alım seviyelerinin de bu normal değişiklikleri ele alacak şekilde ayarlanması gerektiği anlamına gelir. İnsan vücudunda, özellikle doğduktan 18 yıl sonrasına kadar, kalsiyum ihtiyacı düzenli olarak günde 1.300 miligrama kadar yükselir, ardından günde 1.000 miligrama düşer. Bu sebepten dolayı, menopozun neden olduğu hormonal değişiklikler nedeniyle 50 yaş ve üstü kadınların günde 1.200 miligram tüketmeleri ve  70 yaş ve üstü erkekler için ise kemik sağlığını desteklemek için kalsiyum alımını yaklaşık 1.200 miligrama çıkarmaları öneriliyor. 

Yaşınız İlerledikçe Kalsiyum İhtiyacınızın Değişmekte Olduğuna Dair İşaretler

Uzman doktorlara göre, kişinin ihtiyaç duyduğu kalsiyum miktarındaki değişikliklere birkaç faktör katkıda bulunabilir. Kalsiyum eksikliğini, yetersiz kalsiyum alımını ve/veya emilimini azaltacak birçok risk vardır; bunlar besin tercihlerinize bağlı olarak süt ürünleri içermeyen bir beslenme şeklini benimsemenize, süt ürünleri alerjisine sahip olmanıza veya laktoz intoleransınızın olmasına bağlı olabilir. Bazı ilaçlar, D vitamini gibi diğer besinlerin eksiklikleri ve menopoz da kalsiyum eksikliği riskini artırabilir.

Kalsiyum eksikliği yaşıyorsanız, birkaç fiziksel semptom yaşayabilirsiniz. Herkes kalsiyum eksikliği belirtileri yaşamazken, bir kişi kas spazmları, ekstremitelerde (organların son veya uç kısmı) uyuşma, karıncalanma ve yorgunluk yaşayabilir. Nörolojik semptomlar, kalp sorunları, kemik kırıkları ve nöbetler, daha ciddi bir kalsiyum eksikliğinin belirti ve semptomları arasında yer alır. 

Yeterli miktarda kalsiyum nasıl alınır?

Yeterli mineral seviyesini korumaya yardımcı olmak için kalsiyum açısından zengin gıda kaynaklarının tüketilmesi çok önemlidir. Bu, süt ve süt ürünleri gibi yiyecekleri yemeyi içerdiği gibi, süt içermeyen bir diyet uyguluyorsanız, karalahana, lahana ve brokoli gibi birçok ek bitki bazlı kalsiyum seçeneği de sizin için uygun olabilir. Bununla birlikte, kalsiyum açısından zengin bir diyet tüketemiyorsanız, kişisel ihtiyaçlarınıza en uygun alternatif seçenekler hakkında doktorunuzla görüşmeniz sizin için en iyisi olacaktır.

Kalsiyumdan yeterince verim alabilmeniz için için kalsiyum ve D vitaminini birlikte kullanabilirsiniz. İster güneşten ister beslenme şeklinizden ve / veya takviyeden elde edilmiş olsun, bu gıdaları D vitamini ile eşleştirerek vücudunuzun kalsyum emilimini de destekleyebilirsiniz. Kalsiyum için bir başka harika güçlendirici, daha sağlıklı kemikleri desteklemeye yardımcı olan direnç eğitimidir.

Öte yandan, kalsiyumun önemine rağmen, uzmanlar, ihtiyacınızdan fazlasını tüketmemenizi de öneriyor. Kalsiyum, diğer besinler gibi kolayca dışarı atılmaz, bu da kan dolaşımında birikmeye ve hiperkalsemiye (kandaki kalsiyum seviyesinin normalin üstünde olması) neden olabilir. Kan dolaşımında hiperkalsemi olarak bilinen normal seviyelerin üzerinde kalsiyum oluşursa, diğer sağlık sorunlarınızın yanı sıra kilo kaybı, böbrek taşı, böbrek yetmezliği, kalp aritmileri ve kalp hastalığı gibi bir çok sağlık riski taşıyor olabilirsiniz.

İşte sizin için kalsiyumu zengin birkaç gıda önerimiz;

Meyveler ve Sebzeler:

  • Pişmiş yeşil lahana
  • Pişmiş napa lahanası
  • Kuru incir
  • Portakal
  • Pişmiş lahana
  • Pişmiş brokoli